søndag 12. mars 2023

Ny symaskin i huset - Anmeldelse av Innov-ís VQ2

Dette er ikke noe reklameinnlegg. Jeg har kjøpt maskinen til full pris hos en lokal forhandler. Annmeldelsen er min personlige mening om maskinen.

Jeg trengte en ny symaskin, og siden jeg nærmer meg pensjonsalder, med forhåpentligvis mye sytid, skulle jeg unne meg en maskin med riktig god sykomfort.

Kravene jeg hadde for den nye maskinen var:

  • Valgfri nålestopp oppe/nede, trådsaks, automatisk festing
  • Høy syhastighet og en motor som takler en god del lag stoff
  • Automatisk fotløft (pivot)
  • En bokstransportør (square feede drive system)
  • Automatisk treeing av nålen
  • Muligheten til å kunne sy sideveis (ikke noe absolutt krav)
  • God belysning
  • Stor åpning for å kunne sy større ting
  • Betjeningspanel som er intuitivt å bruke
Innenfor mitt budsjet fantes det faktisk bare en eneste maskin som innfridde alle disser kravene: Brother Innov-is VQ2. 

I denne anmeldelsen lister jeg ikke opp maskinens mange funskjoner og hva slags tilbehør som følger med. Denne informasjonen finner du på forhandlersider. Jeg vurderer først og fremst hvorvidt mine egne krav ble oppfylt. Helt til slutt kommer det en kort oppsummering, og jeg skriver også litt om hvem jeg tror maskinen vil passe til.

Brother Innov-is QV2


Automatik festing, valgfri nålestopp oppe/nede og trådsaks:
Alt dette  fungerer som forventet. Det er mulig å velge dette som faste funksjoner, eller man kan trykke på en knapp hver gang man ønsker for eksempel å kutte tråden. Jeg liker at det er store betjeningsknapper for dette.

Motor og syhastighet:
Jeg liker å sy vesker av tykke kanvasstoffer. Med fôr, lommer, hanker osv. blir det fort en god del stofflag. Dette klarer maskinen uten problemer. Maskinen syr med maksimalt 1050 sting per minutt. Dette er raskt nok for mitt behov, selv om jeg hadde ønsket meg en enda litt raskere maskin. 


Bilde: Åtte lag tykk kanvas og en perfekt rettsøm


Treeing:
Nålen trees helautomatisk ved å trykke på en knapp. Og det fungerer! Hver gang! Så gøy! En forutsetning er at nålen har en tykkelse på minst 75. På tynnere nåler fungerer nålitrederen ikke. Siden jeg sjeldent syr med tynne nåler har ikke dette noe å si.

Automatisk fotløft (pivot):
Å ha automatisk fotløft er utrolig praktisk! Stopper man midt i en søm løftes foten litt, slik at man får snudd eller tilrettelagt stoffet. Når man begynner å sy igjen går foten automatisk ned. Man kan også velge at foten løfter seg automatisk etter at maskinen har klippet tråden. Pivot-funskjonen virker utmerket på denne maskinen, og man kan også velge hvor høyt foten skal løftes (maks, 7,5 mm). Dette er en fordel, fordi man kan velge et høyere løft når man syr i tykke stoffer.

Bokstransportør (square feed drive system):
"Vanlige" transportører beveger seg elyptisk. Det betyr at transportøren kun har kontakt med stoffet på et forholdsvist lite område. På bokstransportører kommer hele transportøren rett opp og har dermed kontakt med stoffet på et stort område. Transportøren på Brother Innov-is VQ2 er altso en bokstransportør. I tillegg er transportøren lang og bred. Dette gjør at maskinen transporterer selv vanskelige stoffer jevnt fremover. Dette er noe Brother er god på! 

Innov-is Q2 har også et system der fottrykket blir automatisk tilpasset stofftykkelsen. Sånn sett er det nok ikke bare transportøren som gjør at maskinen syr så jevnt.

Det er mange som er opphengt i dette med å ha en innebygd overtransportør. Jeg personlig synes at overtransportører ofte er i veien. En bokstransportør gjør at man har sjeldent behov for en overtransportør. Et unntak er hvis du quilter sammen riktig tykke lag. Det følger forøvrig med en overtransportør som kan festes på nålestangen. Den fungerer, men den virker litt spinkel. Quilter du riktig mye kan det eventuelt lønne seg å investere i Brother sin Compact Dual Feed foot.

Sy sideveis:
Transportøren til Innov-is VQ2 kan bevege seg sideveis. Mange vil nok synes at dette er unødvendig. Men denne funksjonen hadde jeg også på min forrige maskin, og jeg elsker den. Du kan for eksempel tre et buksebein på maskinens friarm, og sy fast en lapp med sikksakk, uten å måtte snu stoffet en eneste gang. Innov-is VQ2 syr også diagonalt. Jeg har ikke testet dette ennå. Men jeg kan tenke meg at det er praktisk for å sy fast hanker på vesker, der det er så mange lag med stoff at det blir vanskelig å snu stoffene.

Bilde: Her syr maskinen sideveis. Det er ikke mulig å justere sømmen, og maskinen kan kun gjøre dette med rettsøm og sikksakk.


Det at transporøren kan sy sideveis gjør at man også kan sy store pyntemønstre på maskinen, men for meg er ikke dette spesielt viktig.
Belysning:
Her kan jeg bare si "wow".  Jeg tror det faktisk hadde vært mulig å sy i et mørkt rom. Jeg var litt bekymret at lyset skulle bli for skarpt, men det er faktisk veldig behagelig, og det er også mulig å justere lysstyrken.
Stor åpning:
Med en åpning på 28,5cm fra nålen til høyre side på maskinen har man god plass til å kunne sy kåper, tepper, vekser og lignende. 

Betjeningspanel:
Jeg møter mange forsjellige symaskiner på mine sykurs, og jeg blir stadig forundret over hvor lite brukervennlig noen betjeningspaneler er. Og her snakker jeg om dyre merkemaskiner. Det er modeller,  der man må trykke opptil seks ganger på en knøttliten skjerm bare for å velge en søm. På andre modeller er betjeningspanelet bygget opp så ulogisk, at man må frem med bruksanvisningen omtrent hver gang man ønsker å justere noe. Dette er så irriterende! 

Panelet på VQ2 er rett og slett alt det jeg hadde håpet på. Alt er logisk og intuitivt! Skjermen er stor, har god kontrast og er akkurat passe trykksensitiv.
Oppsummering :
Innov-is VQ2 er en stor og stødig maskin med gode tekniske løsninger og masse sykomfort! Maskinen syr veldig nøyaktig. Jeg har aldri før sydd så pene stikninger! Er du, som meg, en rolig og teknisk syer, vil du nok like denne maskinen riktig godt. 

Det er noen småting som kunne vært bedre. Jeg synes for eksempel at det er kronglete at man må fjerne to skruer for å få fjernet stingplaten. Her finnes det langt bedre løsninger! Jeg hadde også likt å ha en ekstra oversikt over sømmene i lokket eller på et eget ark. Det er riktignok en oversikt i bruksanvisningen, men skissene som viser sømmene er nokså små.  Med over 400 sømmer, skulle man tro at det var nok å velge i, men for min del er det litt vel mange blomster og snirkler og flere av sømmene er nokså like.

Er du en heller utålmodig syer, der alt skal gå litt fort, er dette nok ikke riktig maskin for deg. Innov-is VQ2 liker at du "samarbeider". Du må for eksempel vente rolig til maskinen har festet og klipt tråden, uten å dra i stoffet. Selv om maskinen er veldig intuitivt å bruke, bør du bruke en del tid for å sette deg inni alle funksjonene symaskinen har. Til dette er det lurt å ikke ha bruksannvisningsallergi.

Selv om Innov-is VQ2 er en kraftig maskin er den ikke beregnet for "grovt" søm. I hvert fall villle jeg personlig ikke tatt sjansen på å sy ting som kalesjer, seletøy, telt og lignende på denne maskinen. Men ellers er maskinen absolutt tenkt på å brukes på mange forskjellige typer søm som klær, vesker, interiør og lappeteknikk.

Er det noe du lurer på når det gjelder Innov-is VQ2 kan du gjerne spørre i kommentarfeltet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar