lørdag 4. februar 2023

Sy en komebukuro (japansk gavepose)

Komebukuro er tøyposer, som tradisjonelt ble brukt for å ofre ris i templer, eller for å pakke inn spesielt verdifulle gaver. Opprinnelig ble disse posene sydd for hånd, og de var ofte satt sammen av forskjellige stoffrester, eller stoffer fra gamle plagg. Posene er riktig fine. Jeg bruker de for å oppbevare småting, eller som gaveposer. 
Komebukuro kan sys på mange forskjellige måter. Det vanligste er at de har en kvadratisk eller rund bunn. Mine komebukuro har en femkantet bunn.


Stoff:

Posen blir finest hvis du syr den i forholdsvis tynne og myke stoffer. Stoffene må være vevd, uten stretch. Du trenger et stoff for ytterposen og et kontraststoff for fôret og hempene.


Mønster:

Mønsteret kan du tegne enkelt selv. Tegn en femkant der hver kant har en lengde på 11 cm. Ved hver kant tegner du en kvadrat på 11 x 11 cm. Klipp ut mønsteret. Mønsteret er inklusive et sømmonn på 1 cm.

Bilde: I midten ser du hvordan mønsteret ser ut når det er ferdig.Klippe ut stoffdelene:

Legg de to stoffene på hverandre. Legg på mønsteret. Tegn rundt og klipp ut. Klipp i tillegg ut to remser med en størrelse på 5,5 cm x 25 cm for hempene. 


Sy:

Husk å feste alle sømmene i begynnelsen og slutten.

Ta den utvendige stoffdelen, og legg to av kantene på hverandre rette mot rette. Sy sammen og stryk sømmonet til den ene siden. Fortsett på samme måte til du har en kurv. Gjør det samme med den innvendige stoffdelen, men denne gangen la du være igjen en vrengeåpning på 8 cm langs en av kantene.Legg remsene til hempene på hverandre rette mot rette. Sy sammen. Vreng og sy en stikning langs sidene. Del remsen opp i fem deler med en lengde på 5 cm hver.Fold en av hempene kant på kant, og legg hempen på plass øverst på den utvendige posen. Hempen skal ligge midt på en av sidedelene. Sy hempen fast ca. 5 mm fra kanten. Dette er kun en hjelpesøm, slik at hempen holder seg på plass, uten at du må bruke nåler. Sy fast de andre hempene på samme måte.Legg de to posene inni hverandre rette mot rette. Sy posene sammen øverst langs kanten.

Vreng posene og stryk kanten. Sy igjen vrengeåpningen for hånd eller med maskin. Det er ikke nødvendig å sy en stikning øverst. For å lukke posen kan du bruke et bånd, anorakksnor, flaggline eller noe lignende. Dra inn båndet eller snoren gjennom hempene. Det går lettest med hjelp av en sikkerhetsnål.
Bilde: Disse hempene ble for brede. Hvis du bruker målene i syveiledningen blir hempene litt smalere, som på den grønne posen på bildet helt i begynnelsen.


Noen tips til slutt:

  • Komebukuroen i denne veiledningen er ganske liten. Du kan forstørre mønsteret ved å tegne en større femkant og å øke størrelsen på kvadratene tilsvarende. Syr du en stor komebukuro bør du bruke et sømmonn på 1 cm.
  • Unngå stoffer som har et trykk med mønsterretning. 
  • Synes du det er mye styr å sy hemper kan du lage hemper av pyntebånd istedenfor.


God fornøyelse med å sy disse artige posene!

Susanne
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar