torsdag 20. oktober 2022

Sy buksegylf på den superenkle måten

Dette blogginnlegget har lite med Japan å gjøre, men det er flere som har etterlyst en veiledning for å kunne sy buksegylf, og det ble enklest å gjøre veiledningen tilgjeng her. Neste blogginnlegg blir om japansk søm igjen! 

Det er mange forskjellige måter å sy gylf på, og hva man velger er først og fremst et spørsmål om smak og behag. Metoden som jeg viser her er beregnet for nybegynnere.


Glidelåser
Hvis du bruker denne metoden vil du ikke ha noe undergylf. Glidelåsens bakside ligger direkte mot undertøyet. Derfor bør du ikke bruke en metallglidelås. Bruk en vanlig, ikke delbar, spiralglidelås. Spiralglidelåser holder uansett bedre enn metallglidelåser, der taggene har lett for å bli revet av glidelåsbåndet.

Selv om det er mulig å klippe av spiralglidelåser når de er for lange, så anbefaler jeg deg å kjøpe en spiralglidelås i riktig lengde. Den bør være 1-2 cm lengre enn gylfen din. Det gjør at du ikke risikerer å sy over den lille metalldingsen som pleier å være nederst på glidelåsen. Alternativt tar du en glidelås som er 1-2 cm for kort. Også dette fungerer. Spiralglidelåser har vanligvis en bredde på ca. 25 mm. Men det finnes unntak. Glidelåser som er veldig mye bredere eller smalere enn 25 mm er uegnet for denne metoden.
Lage en mal og klippe ut delene
Tegn først en mal. Malen til gylfet skal ha en bredde på 40 mm (voksen). Lengden tilpasser du buksen. Bruk gjerne et glass for å tegne en fin bue nederst. Du kan tape fast malen på ditt buksemønster før du klipper ut stoffdelene. Malen er inklusive sømmonn.
For denne veiledningen har jeg kun brukt noen stoffrester, uten å bruke mønster. Derfor legger jeg malen direkte på stoffet.Sikksakk eller overlock
Etter å ha klipt ut delene må du sy sikksakk eller overlock langs hele skrittbuen og flappene som skal bli til gylfen. Jeg pleier å bruke overlockmaskin, men kun med høyre nål. Det gjør at jeg får sydd fint rundt buen. I tillegg klipper jeg et lite hakk akkurat i overgangen mellom skrittbuen og gylfen. Hakket skal ha en lengde på ca. 7 mm og må klippes på skrå. Hakket gjør at jeg kan rette ut stoffet (se bilde) og få en fin overlocksøm rundt det hele. Du trenger ikke å klippe hakk hvis du syr sikksakk med vanlig maskin rundt stoffkantene.Skrittsømmen og tråkling
Sy først ferdig hvert buksebein. Tre så de to beinene inni hverandre, rette mot rette. Nå syr du skrittsømmen fram til det punktet der gylfet begynner (rosa linje). Dette punktet ligger 1 cm fra kanten (oransje pil). Fest sømmen. Så syr du rett opp, men denne gangen med tråklesting (blå linje). Tråkling med maskin gjøres ved å øke stinglengden (4-5) og redusere øvre trådspenning (2-3). Ikke fest sømmen.Dame- og herregylf
På bildene viser jeg deg hvordan man syr gylf for jeans og herrebukser. Ønsker du å sy damebukse må du gjøre alt speilvendt. Når det er sagt, så har jeg sluttet å bry meg, og syr alle gylf samme vei.

Nåler, tråkling eller wonder tape
Glidelåsen bør festes på stoffet før du syr den fast slik at lagene ikke forskyver seg. Jeg liker ikke å bruke nåler her, fordi stoffet har lett for å få folder, på grunn av nålene. Jeg anbefaler deg å bruke dobbeltsidig sytape (wonder tape) og å lime fast glidelåsen. Hvis du ikke har wonder tape kan du tråkle sammen stoff og glidelås for hånd.

Å sy inn glidelåsen
Legg buksen foran deg, med stoffenes vrangside utover. Fold sømmonnet og flappene til venstre. Stryk. Fold så flappen som ligger øverst mot høyre, inntil sømmen. Stryk. Fest en remse wonder tape og fjern papiret. Åpne glidelåsen og tape den på plass. Den må ligge slik at glideren peker nedover. Du må senere kunne sy fast en linning. Derfor skal glidelåsbåndet og stoffet ligge kant på kant øverst.
Snu og sy fast glidelåsen med to parallelle sømmer. Første søm, den nærmest glidelåsen, pleier jeg å sy med glidelåsfot. For den andre sømmen bruker jeg vanlig fot. Husk å feste sømmene.
Nå spretter du tråklesømmen og lukker glidelåsen. Ta malen og tegn en strek 5 mm fra kanten (på den lengste siden). Fold papiret langs streken. Legg malen på plass langs foldekanten. Tegn rundt med krittpenn eller noe lignende.Nå syr du fast den andre siden av glidelåsen ved å sy langs streken. Begynn nederst i buen og husk å feste sømmen. Jeg pleier å bruke vanlig fot, men på noen maskiner fungerer dette best med glidelåsfot. Når du nærmer deg toppen er glidelåsens drager i veien. Sett ned nålen i stoffet, løft foten og åpne glidelåsen. Nå kan du sy helt opp.

Noen tips, varianter, og om å sy en forsterkningssøm
Hvis du syr buksen i veldig tynne stoffer kan det være lurt å stryke litt strykevlies på flappen som kommer til å ligge øverst senere. Bruk for eksempel Vlieseline F220. Stryk fast vliesen før du syr sikksakk eller overlock langs kantene.

Hvis du ønsker det kan du godt sy en stikning langs åpningen. Du kan også sy to parallelle sømmer, slik som det er vanlig på jeans.

Nederst bør du sy en liten forsterkningssøm. Dette kan du gjøre med noen vanlige sting, slik jeg har gjort det, eller ved å sy noen tette sikksakksting.
Denne nybegynnermetoden gir en gylf som fungerer helt som den skal. Men optisk er gylf med undergylf finere. På Youtube finner du mange veiledninger om hvordan man syr slike.

Jeg håper dette var til nytte!
Syhilsen fra Susanne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar