torsdag 4. november 2021

Reparer klær med boro-lapper og sashiko-broderier

Sashiko er en tradisjonell japansk broderi- og stitchingmetode som har blitt brukt for å dekorere klesplagg siden 1600-tallet. Teknikken med å reparere synlige lapper heter boro. Og så finnes det mange kombinasjoner av forskjellige japanske sømteknikker som inkluderer sashiko og boro.

Det finnes forskjellige bøker med tips for å reparere klær.

Hvis man ser på bilder av tradisjonelle reparasjoner med sashiko-broderier så har det nesten alltid blitt brukt hvit tråd på blå stoffer. Dette skyldes rett og slett at mange arbeidsklær var blå, fordi det var rimelig å farge stoffer med indigo, og fordi hvit tråd var billig. Jeg har lest om en slags japansk "bunadspoliti" som er negativ til at man forandrer tradisjonelle håndverksteknikker, men samtidig er det også mange japanere som inviterer alle til å bruke tradisjonelle teknikker på nye måter. Så jeg tenker det må være lov å gjøre ting til sitt eget, og å bruke det man vil av materialer og farger.

I dette blogginnlegget skal jeg dele det jeg kan om å lappe klær med hjelp av enkle sashiko-broderier. Jeg er ingen ekspert på dette, så søk gjerne mer informasjon andre steder på nettet. Det finnes også (først og fremst engelskspråklige) bøker om "sashiko-mending" og "boro-mending".


Dette trenger du:

  • Tråd eller garn: Det er mange meninger om hva som er riktig tråd eller garn for sashiko. Jeg synes det fungerer likebra med tykk bomulls-, lin- eller polyestertråd, broderigarn, tynt heklegarn og til og med ullgarn. Men det sier seg selv at dette er litt avhening av stoffet som du skal lage broderiene på. Er stoffet veldig tettvevd bør du bruke et material som sklir lett.
  • Nåler: Nålen må være spiss, forholdsvis langt, og den må ha et øye som er stort nok til tråden eller garnet som du bruker.
  • Redskaper til markering: Du kan enten bare brodere i vei, eller tegne opp prikker eller mønstre på forhånd. Ting du kan bruke er for eksempel linjal, krittblyant, vanlig blyant, blåpapir, transferpapir, transfer-fargeblyant osv. Det finnes mange sashiko-mønstre man kan laste ned gratis. Søk for eksempel med søkeordene sashiko template download
  • Stoffrester og lim: På store hull og rifter bør du legge en lapp enten over, eller under, riften/hullet. Det kan være lurt å feste lappen på forhånd. Dette kan du for eksempel gjøre ved å bruke applikasjonsvlies (vliesofix) eller en vanlig limstift for papir.
Du trenger spisse nåler!


Fremgangsmåte:

Du har kanskje brodert før og vært vant til å brodere sting for sting. Dette gjør man også hvis man lager kompliserte sashiko-sting, men ellers bruker man en annen teknikk. Man går opp og ned med nålen, og legger ganske mye stoff på den. Når det ikke lengre er plass på nålen drar man tråden gjennom stoffet.  Derfor er det også vanlig at man broderer i rekker, for eksempel først alle horisontale rekker og så alle vertikale rekker. Det er viktig at stingene er forholdsvis små. Ellers er det fort gjort at en tråd til et broderi hekter seg fast et sted og blir ødelagt. Det er også viktig at du fester tråden godt i begynnelsen og slutten. Dette kan du gjøre med knuter, eller ved å sy noen små attersting.


Prøv deg litt fram. Du kan enten dra i nålen for å trekke tråden gjennom stoffet, eller holde fast nålespissen og dra i stoffet. På siste teknikk legger tråden seg ofte litt finere.


Eksempler:

Hvit på blått? Nei da! Du kan likegodt bruke garn med andre farger og brodere på et hvilket som helst stoff som er mønstret. Denne lappen har jeg festet med vliesofix (applikasjonsvlies). Broderiet er gjort med dobbelt jeanstråd. Her har jeg ikke prøvd å lage et jevnt broderi, og bare latt nålen finne sin vei. Det uregelmessige mønsteret har sin egen sjarm.

Jeg har festet lappen oppå plagget, men det er selvfølgelig også mulig å feste lappen på stoffets vrange. Mindre rifter og hull kan også fikses uten at man bruker en ekstra lapp.
Denne lommekanten var riktig ødelagt. Først har jeg klipt bort løse tråder og så tråklet fast et skråbånd. Så har jeg brukt teppesting og attersting. Tråkletråden har jeg fjernet fotløpende.

Jeg klarer ikke å brodere rett uten hjelpelinjer. Hvis jeg skal lage rette geometriske mønstre tegner jeg først opp et rutenett med hjelp av en krittpenn og en sømlinjal.

Ved å bruke en garnfarge som er lik plagget blir reparasjonen litt mindre synlig.


Bildet har jeg fra https://journal.tokyobike.co.uk/sashiko-darning-visible-mendings/

Noen tanker til slutt: Produksjon av bomull krever enorme mengder med vann, energi og gjødsel. Og for å farge stoffer blir det brukt miljøskadelige kjemikalier. Så blir det sydd en bukse - og hva gjør man så med den? Jo, for motens skyld blir for eksempel dongeribukser bleket med klor og revet opp. Det gjør at slike plagg får en kort levetid. Jeg for min del kan ikke skjønne hva som skal være kult med å ødelegge naturen ved å produsere klær som etter kort tid havner i søppelbøtten. Å reparere tøy er å gå imot en slik mentalitet, og det kan man gjerne gjøre til et lite statement, blant annet ved å vise fram reparasjonen med sashiko-broderier.

Har du noen tips til denne typen reparasjoner? Skriv det gjerne i kommentarfeltet!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar