lørdag 3. juli 2021

Kjøkkenhåndklær med silketrykk / screen printing for nybegynnere - Del 1

Hei!

De beste kjøkkenhåndklærne syr du selv! Ved å bruke et stoff som består av ca. 50% bomull og 50% lin får du håndklær som tørker bestikk, glass og lignende riktig godt. Denne stofftypen krøller også veldig lite, noe som gjør at håndklærne er glatte, og med rette kanter, selv etter å ha vært i tørketrommelen. 


Jeg liker å lage passende kluter til håndklærne. Dette settet skal jeg bruke som vertinnegave.

Sømjobben er helt overkommelig, spesielt hvis du syr flere håndklær på en gang. For de 11 håndklær på bildene brukte jeg en kort formiddag (uten trykk). Kostnaden per håndkle ble ca. 40 kroner.Det er lurt å planlegge klippejobben for å få utnyttet stoffet best mulig. Jeg pleier å bruke et mål på 75 x 55 cm. Mine håndklær er nokså store, og du kan godt bruke mindre mål. Med mine mål kan du lage 9 håndklær av tre meter stoff. Stoffet må i så fall ha en bredde på minst 135 cm.

Du bør absolutt forvaske stoffet og jeg anbefaler deg å klippe bort jarekanten. 


Å sy håndklærne er fort gjort, det er tegne- og strykejobben som tar tid. Jeg legger stoffet på gulvet, tegner på målene med hjelp av en linjal, og klipper ut stoffbitene med saks. Etterpå bruker jeg sømlinjal og blyant og tegner en strek 2 cm fra hver stoffkant.

Så jobber jeg med de lange sidekantene. Fold kantene inntil streken og stryk. Fold en gang til og stryk. Sy fast foldekanten. 


Gjør det samme nederst på håndklærne. Klipp først bort 2-3 mm av sømmonnet ved hjørnene. Fold kanten inntil streken og stryk. Fold igjen og stryk.

Når du skal sy fast kanten begynner du ca. 2 cm innpå stoffet og syr bakover fram til kanten. Sett inn en løftebrikke (eller noen pappbiter) og sy framover igjen. Når du nærmer deg slutten drar du litt i stoffet nederst, slik at kantene kommer til å ligge pent på hverandre. Sy fram mot kanten. Sett inn en løftebrikke ved behov og fest sømmen. Nå har du perfekte hjørner!

Perfekt!

Du kan bruke ferdige bånd for å lage oppheng på kjøkkenhåndklærne, men jeg synes det er like greit å bruke stoffrester til dette. Klipp ut en lang remse med en bredde på 4 cm. Fold remsen slik som et skråbånd og stryk. Sy sammen langs kanten. Klipp av biter med en lengde på 12 cm. 

Fold og stryk kanten to ganger øverst og legg opphengsbåndet på plass. Sy fast kanten.

 


I neste blogginnlegg viser jeg deg hvordan du kan trykke fine motiver på dine håndklær, uten at du trenger mye komplisert utstyr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar