Har du lyst trykke motiver på kjøkkenhåndklær eller andre stoffer? Her får du en veiledning om hvordan du kan lage fine og enkle trykk.
![]() |
På bildet øverst ser du en clutch bag fra det kyotobaserte firmaet Sou Sou. Jeg elsker disse store prikkene! Dette var min inspirasjonen for å lage fargerike håndklær og kluter. |
Silketrykk (serigrafi, screen printing) er en trykkemetode der trykkfargen blir overført til et underlag gjennom en stram finmasket duk. Deler av duken er dekket med en stensil eller en emulsjon som har tørket. Trykkfargen går kun gjennom der duken ikke er dekket. Tidligere var det ganske vanlig å bruke silke som duk, i dag bruker man syntetiske materialer.
Lignende trykkteknikker har vært kjente i over 3000 år, og Japan har en lang tradisjon med en teknikk som kalles katagami. Her lages trykket med hjelp av papirstensiler som er limt fast på silkestoffer.
I dag lager profesjonelle trykkere trykk-rammer (screens) med hjelp av fotoemulsjon. Stensiler blir mest brukt til hobbytrykk. Teknikken er enkel, og du trenger nesten ikke noe utstyr.
![]() |
En gammel japansk papirstensil på en silkeduk. Bildet fra: https://www.chokeprintshop.com/blog/choke-print-shop-news/choke/the-history-of-screen-printing-from-katagami-to-warhol |
Før du begynner:
- Teknikken som jeg viser her fungerer kun for vevde stoffer av naturfibre. På syntetiske stoffer vil ikke fargen feste seg.
- Stoffet må være vasket på forhånd. Ikke bruk tøymykner.
- Stryk stoffet før du trykker.
Først må du fylle duken (motivet) med farge. Dette kalles på engelsk flooding, og jeg er usikker om det finnes et norsk ord for dette.
Legg en del trykkfarge øverst eller ved siden av motivet som skal trykkes. Malingsstripen må være litt bredere enn selve motivet. Overskuddsfarge kan alltid legges tilbake i boksen, så ikke vær for gjerrig. Så holder du rammen i hånden (den skal ikke ligge oppå noe) og drar rakelen en gang over fargen og så motivet. Hold rakelen i en vinkel på omtrent 45 grader. Nå legger du rammen forsiktig på stoffet. Dra rakelen med malingen over motivet først fra den ene, og så fra den andre siden. Pass på at trykket er "clean". Det skal ikke ligge noen klumper med maling på stoffet. Du må kunne se duken.
Fjern rammen forsiktig og fortsett å trykke. Hvis du skal lage flere trykk ved siden av, eller oppå hverandre, må du eventuelt la trykket tørke i ca. 10 minutter til fargen ikke lengre smitter av. Hvis du er av den utålmodige typen kan du bruke en hårtørker for å få fargen til å tørke litt fortere.
Tørking og fiksering av fargen:
Fargen bør tørke en god del timer, helst over natten. Så må du fiksere trykket, ellers vil fargen ikke holde i vask. På boksen står det hvordan du gjør dette. Det er vanligst å bruke strykejern eller stekeovn til fiksering. Selv er jeg så heldig og har en varmepresse, noe som helt klart gir best resultat.
Å vaske håndklærne første gang:
Trykket kan føles ganske stivt, men etter første vask pleier det å bli mye mykere. Jeg har aldri opplevd problemer med fargesmitte, men det forutsetter selvfølgelig at fargen er fiksert riktig.
Å bruke og å vaske rammen:
Vannbasert trykkfarge kan tørke nokså fort. Hvis du skal ha samme trykk på flere ting bør rammen ikke stå og tørke mer enn noen få minutter før du lager neste trykk. Når du er ferdig med å trykke tar du fargen som er igjen på rammen og legger den tilbake i boksen. Nå kan du evtentuelt vaske rammen inklusive stensilen og gjøre den klar til neste farge. Dette fungerer hvis du har brukt Silhouette stencil material. Har du brukt bokfolie eller noe lignende vil nok stensilen løsne når du vasker rammen.
Når du er helt ferdig med å trykke fjerner du stensilen og tapen og vasker rammen under rennende vann. Bruk gjerne en børste for å få duken rent. Det gjør ingenting hvis det er noen fargepigmenter igjen, men du må få bort alt som tetter stoffet. La så rammen tørke.
Vask også alt annet under rennende vann og la tørke.
Noen tips til slutt:
- Det er som ellers i livet at "øvelse gjør mester". Det krever litt trening for å lære hvordan man skal dra rakelen over stoffet og om mengden farge man trenger. Øv gjerne på noen stoffrester først.
- Vask hendene, redskapene og arbeidsflaten fortløpende. Med dette unngår du fargesmitte og flekker. Aldri rør rammens underside mens du trykker.
- Det gjør ingenting om trykket ikke blir helt perfekt. Det at noe er håndlaget er en verdi i seg selv, og selv synes jeg det er bare flott når ikke alt ser likt ut.
I neste blogginnlegg viser jeg deg hvordan man trykker på vaskekluter.
Lykke til, og har du spørsmål kan du gjerne spørre i kommentarfeltet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar