lørdag 3. juli 2021

Kjøkkenhåndklær med silketrykk / screen printing for nybegynnere - Del 3

Har du lyst å trykke på kluter? Her får du noen gode råd!

Jeg liker å lage passende kluter til mine egensydde kjøkkenhåndklær. Etter en del eksperimentering fant jeg ut at dette fungerer best med svampekluter.
Vannbasert trykkfarge gir en myk overflate. Kluten tar opp vann som vanlig.


Svampekluter får du både kjøpt tørre eller fuktige. De fuktige er uegnet for å trykke på. Jeg foretrekker klutene fra den svenske produsenten Wettex. Disse klutene har en bra kvalitet og de består av naturfibre (cellulose og bomull) og kan komposteres. Ulempen er at de har et trykk på den ene siden. Wettex-kluter får du blant annet kjøpt hos Rusta. Den gule kluten på bildet er fra Biltema.

Det finnes dessverre svampekluter som inneholder syntetiske fibre og/eller har en bakteriedrepende appretur. Dette er lite miljøvennlig, og i tillegg risikerer du at trykkfargen ikke fester seg. Sjekk derfor alltid først hva slags fibre klutene er laget av før du kjøper dem.
Retro og oransje. Dette liker jeg! Selve trykkingen gjør du helt likt som beskrevet i forrige blogginnlegg. Så må du fiksere fargen og her kan man bli litt forvirret. På pakningne til mange av klutene står det nemlig at klutene ikke kan strykes. Vel, jeg har strøket slike kluter mange ganger og aldri hatt problemer. Men for sikkerhetens skyld legger jeg alltid et bakepapir mellom kluten og strykejernet. Hvis jeg bruker varmepressen legger jeg et silikonark over klutene før jeg lukker pressen. Du kan antakeligvis også fiksere fargen i stekeovn, men dette har jeg aldri prøvd.

Stort sett så holder trykket seg veldig bra, vask etter vask. Men jeg har hatt noen få kluter der fargen bleknet, uten at jeg helt vet hvorfor. Antakeligvis var nok fargen ikke fiksert godt nok. Jeg har aldri opplevd at fargen smittet av på andre ting.

Lykke til og bare spør i kommentarfeltet hvis du lurer på noe.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar