mandag 2. november 2015

Symaskinnåler til overlock- og coversømmaskiner

Stadig flere hobbysyere eier en overlock- og/eller en coversømmaskin, og mange spør oss hvilken type symaskinsnål de skal bruke til disse maskinene. Svaret er ikke helt enkelt, fordi man må ta hensyn til flere ting. Ikke minst må man ta hensyn til stoffene man skal sy i.

Jeg har vært i kontakt med firmaet Schmetz, som produserer favorittnålene mine. De har sendt meg en oversikt over forskjellige nåletyper, nålenes spesifikasjoner, og de har også velvillig svart på alle mine spørsmål. Jeg kan ikke garantere at Schmetz sine mål og spesifikasjoner er helt lik til de av andre nåleprodusenter, men ifølge Schmetz bør det ikke være noe forskjell, i hvert fall når det er snakk om kjente nåleprodusenter. Jeg anbefaler uansett at man kjøper kvalitetsnåler. På kursene har jeg virkelig sett forskjellen mellom «billignåler» og kvalitetsnåler. Sømmene med billignåler blir ofte ujevne, og det oppstår også mye fortere hoppesting (utelatte sting). Billignåler blir også fort slitt og har lett for å bli bøyde. Her er det faktisk ikke noe å spare økonomisk, fordi nålene må byttes mye oftere. 

Det er ikke sikker at mine anbefalinger dekker seg med de fra andre bloggere eller selgere av symaskinsnåler. Men jeg har holdt overlockkurs i mange år og samlet mye erfaring om hva som fungerer, og ikke fungerer. Når det er sagt, så er det likevel slik at en del maskiner «liker» noen nåletyper bedre enn andre. Du må evt. eksperimentere litt for å finne ut hva som fungerer best.

Nålene som jeg skriver om her har et nålefeste som er flat bak og rund foran. Dette er den vanligste nåletypen for «hobbysymaskiner». Samtlige av nålene jeg omtaler har en diameter på 2,04 mm øverst, et nålefeste på 11,5 mm og en lengde fra nederst på festet til nålespissen på 33,9 mm. Det betyr at disse nålene kan brukes omhverandre, uten at du må være bekymret for at symaskinen blir ødelagt. NB! Når det er sagt, så skal likevel ikke nåler med betegnelsen ELx brukes i vanlige symaskiner. Disse nålene er kun beregnet for overlock- og coversømmaskiner.

Øverst står det hvilken nåletype dette er, nederst hvor tykk nålene er.Hvilken nål skal jeg velge?

I utgangspunktet er det mulig å bruke helt vanlige symaskinsnåler i både overlock- og coversømmaskiner. Men vanlige nåler tåler mindre enn spesialnålene, og du må også bytte nålene alt etter hvilket stoff du syr i. I tillegg har også sytråden lettere for å ryke når du syr med vanlige nåler. Derfor foretrekker mange å bruke spesialnåler. Her ser du spesifikasjonene til en vanlig universalnål og en vanlig stretchnål:

System
Nåletype
Lengde til øyet
Bredden til øyet
Spor bak nålen
Nålespiss
Annet
130/705 Hax1
Universalnål
vanlig
vanlig
ett spor
litt rund

130/705
H-S
Stretchnål
kort
smal
ett dypt spor
middels rund (medium ball point)
Til overlock- og coversømmaskiner bruker man først og fremst følgende nåler:

System
Nåletype
Lengde til øye
Bredden til øyet
Spor bak nålen
Spisstype
Annet
ELx 705
Overlocknål
vanlig
vanlig
to spor
Litt rund
Nålen er ekstra sterk og har ekstra plass til sytråden.
Elx705 SUK
Overlocknål
vanlig
vanlig
to spor
Middels rund (medium ball point
Nålen er ekstra sterk og har ekstra plass til sytråden.
HAx1SP
Superstretchnål
kort
bred
ett spor
Middels rund (medium ball point)
Nålen er ekstra sterk og har ekstra plass til sytråden.

Første nål (ELx 705) er det man kan betegne som en universalnål for overlockmaskiner. Den er sterk, og det er slipt to spor langs nålen, slik at tråden sklir lett langs nålen mens man syr. Dette gjør at man kan sy fort uten at tråden ryker, eller at nålen blir bøyd. Nålen har en lett rund spiss (semipoint), og den kan brukes til både vanlige vevde og litt stødige stretch stoffer som for eks. stretch jersey og stretch velour. Men hvis du skal sy i stretchstoffer som har lett for å få hull langs sømmene er ikke dette den beste nålen. 

Nåler med typebetegnelsen ELx 705 SUK har de samme egenskapene som ELx705, men en enda rundere spiss (medium ball point). Det gjør at denne nålen er godt egnet til de fleste typer elastiske strikkete stoffer som for eks. stretch jersey, stretch velour, viskosejersey, interlock og isoli.  Du kan godt sy en søm på et vanlig vevd stoff en sjelden gang, men det er ikke helt ideelt, og nålen er uegnet for tettvevde og kompakte stoffer.

En spesiell utfordring er stoffer med en høy andel syntetiske elastiske fibre. Denne typen stoff brukes spesielt til å sy badedrakter og sportsstøy. Stoffene kan ha litt forskjellige betegnelser som for eks. sportsstretch og spandex fabric. Hvis man bruker ELx-nåler for å sy disse stoffene vil man ikke så rent sjeldent oppleve hoppesting. Nålen sliter rett og slett med å komme igjennom det tettstrikkete stoffet, der de elastiske fibrene gir mye motstand. I så fall kan man bruke en spesialnål med betegnelsen HAxSP1. Nålen kalles også superstretchnål. Denne nålen kan for øvrig også godt brukes i vanlig symaskin.


En nål som også både kan brukes i vanlige symaskiner og overlock- eller coversømmakskiner er mikrotekstilnåler. Denne nålen er beregnet for kompakte syntetiske stoffer som for eks. veldig kompakt mikrofleece, Goretex og lignende. Hvis du skulle oppleve hoppesting i slike stoffer løser en mikrotekstilnål for oftest problemet. Denne nålen er helt uegnet for strikkete stoffer, fordi nålespissen nærmest er utformet som en liten kniv. Dermed kan fibrene i strikkete stoffer bli skadet og stoffet vil rakne langs sømmene.


System
Nåletype
Lengde til øyet
Bredden til øyet
Spor bak nålen
Nålespiss
Annet
130/705 H-M
Microtex
vanlig
vanlig
ett spor
spiss
Nålen har en tynn og skarp spiss
Tykkelsen på nålen

Så langt har jeg kun skrevet om nåletyper, men nålens tykkelse er vel så viktig. Tykkelsen betegnes med et tall nederst på nålepakken, og det finnes alt fra 60-130.  På overlock- og coversømmaskiner bruker man nåler med en tykkelse fra 65-90.  Personlig mener jeg at det passer best med en nål med tykkelse 80 til vevde stoffer, og 70-80 til strikkete stoffer. Merkelig nok selger mange forhandlere først og fremst overlocknåler med tykkelsen 90. Men dette er en nåletykkelse som gjør at nålen sliter med å komme gjennom mange stoffer. I tillegg kan tykke nåler skade strikkete elastiske stoffer, slik at stoffet rakner langs sømmene, selv om man i utgangspunktet har brukt riktig nåletype.

En del coversømmaskiner trenger 90-nåler for å sy uten hoppesting. Det gjelder for eks. de nyere modellene fra Brother som kom på markedet 2018.


CF og titan

En del nåler kan også ha betegnelsen CF. Det betyr at nålen er forkrommet. Det finnes også nåler som har et lag titan ytterst. Ifølge produsentene er disse nålene sterkere og sklir bedre gjennom stoffene. Selv har jeg ikke merket noe forskjell, men det kan tenkes at maskiner som er litt «kresne» syr et lite hakk bedre med forkrommete nåler enn med vanlige nåler. Når det gjelder nålene med titanbelegg har jeg ennå til gode å finne noen som synes det var verdt å betale ekstra for nålene.Hva nå?

Er du fortsatt usikker hva du skal bruke? De forskjellige maskinprodusentene anbefaler vanligvis en nåletype, og det er et godt utgangspunkt. Men du må sjekke om denne nåletypen er egnet for de stoffene som du syr i, hvis ikke, bør du bytte nål.

Opplever du hoppesting kan dette skyldes forskjellige ting, og ikke så rent sjeldent kan det være en kombinasjon av årsaker:
  • Først og fremst må sømmen være riktig innstilt. Mange syr med alt for korte sting både på overlock-  og coversømmaskiner, og det kan være en årsak for hoppesting. Sjekk også om fottrykket og differensialtransporten er innstilt riktig. Vet du ikke hvor stinglengde, fottrykk og differensialtransport innstilles på din maskin, bør du ta en titt i bruksanvisningen.
  • Både overlock- og coversømmaskiner liker ikke at stoffet mates ujevnt eller at stoffet holdes igjen. La maskinen dra stoffet inn uten motstand. Det hjelper også å sy jevnt, og de fleste maskiner syr penere når man syr litt fort, enn når man syr veldig langsomt.
  • Er nålen festet riktig? Pass på at nålen er dyttet helt opp og festet godt. På overlockmaskiner skal ikke nålespissene stå på samme høyde.
  • Feil type nål er en vanlig årsak for hoppesting, og det har jeg skrevet mer om litt lengre opp. Og så er det også slik at en skadet eller sløv nål også kan føre til hoppesting. Hvis du er usikker om nålen er feil for stoffet, eller om hoppestingene skyldes en skadet/sløv nål, kan du sy noen prøvesømmer på forskjellige typer stoff. Hvis du har hoppesting på alle stoffer er nålen skadet/sløv. Hvis du opplever hoppesting kun på noen av stoffene er det nåletypen som er feil.
Uff! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar