søndag 8. november 2015

Søm - det er farlig det! Litt om sikkerhet rundt symaskinen.

Å sy - det er farlig det!  Det har jeg erfart selv, nokså smertelig... Vel, man burde ikke se ut av vinduet mens man syr.  Nålen knakk, og jeg kunne ikke finne den. Et røntgenbilde og en operasjon senere fikk jeg nålen tilbake.

Vel, dette var kanskje en litt dramatisk start på et innlegg, men etter mange år som sømlærer har jeg begynt å få respekt for syredskapene, og symaskiner. I dette innlegget kommer jeg derfor med noen tips rundt dette med symaskiner og sikkerhet.

Bilde: Et bildesøk på Google viser at det er mange som skader seg med symaskins- og andre synåler.Symaskinsnåler

Første kveld, på mitt allerførste sykurs som jeg holdt, klarte en kursdeltaker å få en brukket symaskinsnål i øyet. Det ble en tur til legevakten, men heldigvis var øyet ikke skadet alvorlig.

Det er også sjeldent alvorlig når man syr gjennom fingeren. Men det kan være rimelig vondt, spesielt når man treffer beinet. Selv fikk jeg en kraftig betennelse etter et slikt nålemøte, og det ble ikke noe søm på meg på flere uker.

Slikt forebygger du nåleskader:

Det viktigste er å sy konsentrert og faktisk passe på hvor man plasserer fingrene.

Noe annet du bør passe på er sittestillingen. Jeg ser at mange har en tendens til å sitte krumbøyd og med hodet nesten inntil maskinen. Bruk helst en sittestol som kan reguleres, slik at du kan sitte rett og avslappet. Dette gjør at du sitter litt lengre unna maskinen, og det blir nesten umulig å bli truffet av en nål som knekker. I tillegg er dette også bra for rygg og skuldre.

Det er også viktig å bytte nåler når de er sløve og bruke riktig nåletype i forhold til stoffet. Det å dra i stoffet fører også til knekte nåler. La maskinen gjøre jobben! Hvis stoffet blir transportert dårlig kan du bruke lengre sting, og evt. justere fottrykket.


Brann og elektrisk støt

Vi har hatt begge deler på kurs!

Antall branner i symaskiner har økt de senere år. Det skyldes at symaskiner begynte å bli ganske rimelige på 80-tallet slik at mange kjøpte seg en maskin. Disse maskinene begynner å bli gamle, og det gjør at isolasjonen rundt de elektriske komponenter begynner å bli dårlig. I tillegg har det i de siste år kommet en rekke billigmaskiner på markedet, som ikke har den kvaliteten de burde hatt. Jeg har senest for to uker siden hørt om en helt ny maskin som gikk bokstavelig talt opp i røyk ved første bruk.

Du kan forebygge brann i din symaskin. For det første bør du oppbevare maskinen tørr og i romtemperatur. Har maskinen stått et kaldt sted bør den først stå i romtemperatur i minst 24 timer før du bruker den. Det gjelder også maskiner som står i en kald hytte. Et raskt temperaturskifte gjør at det danner seg kondens, og dette må tørke før du bruker maskinen.

Mange branner skjer når ingen er der. Det er derfor veldig fornuftig å plugge ut maskinen når du ikke bruker den.

Skulle du oppleve at sikringen stadig går når du syr, eller at jordfeilvarsleren piper, så er dette et varselstegn på at maskinen ikke er i orden. I så fall bør maskinen sendes på service før du syr noe mer på den.

Mange liker å snurre kabelen rundt pedalen når de rydder bort symaskinen. Dette er en dårlig vane som fort fører til kabelbrudd og/eller at pluggen i enden av kabelen blir skadet. Når du oppdager sotspor rundt stikkkontakten er det på høy tid å la en symaskinsmekaniker  ta en titt på maskinen din. Det samme gjelder når det oppstår gnister når du plugger inn kablene, eller når du slår på maskinen.


Blå flekker og kvælning

For en stund siden ble det omtalt et dødsfall der en kvinne skal ha bli kvalt ved å sy fast en sjal hun hadde på seg. Jeg har prøvd å finne kilden til denne saken, uten å lykkes. Så det er ikke sikker at denne historien er sant. Men jeg har sett kursdeltakere der sjal og ermer ble sydd fast og løse smykker hektet seg fast på forskjellige steder på symaskinen og/eller stoffet som vedkommende sydde på. Jeg tenker derfor at det er lurt å tenke over hva man har på seg når man syr. Det gjelder ikke minst år man syr med overlockmaskin.

På ett av kursene våre opplevde en deltaker at en ring på fingeren ble hektet fast på symaskinsfoten mens hun sydde. Det skjedde ikke noe annet enn at fingeren fikk et blåmerke, men dette er likevel et lite varsko på at det kanskje ikke er lurt å ha mange smykker på hendene mens man syr.

Kos deg med søm, men ta samtidig var på deg selv!


Ulla Hay kommenterte denne artikkelen på Facebook og la ved en lenke til en artikkel, der en kvinne beskriver hvordan hun har klart å få en knappenål i lungene. Til skrekk og advarsel:

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/jul/13/experience-inhaled-pin-into-lung

2 kommentarer:

 1. Tusen takk for viktige momenter for å sy skadefritt😊

  På skolen, i sin tid, så var anbefalt god sittestilling.
  Bena u gulvet og 90 grader når albuen lå på pulten.

  Symaskinens arbeidsommråde, er jo 11 cm over pulten.

  Har du noen tips til beste sittestilling?

  Kan du svare på denne mailaddressen?

  anne.lang@live.no  Beste ønsker for deg og dine.
  Hilsen
  ALL

  SvarSlett
 2. Er det mulig? Denne kommentaren så jeg ikke før nå! Beklager så mye. Det du sier om sittestilling stemmer den dag i dag. Men det kan være vanskelig å få til på et vanlig bord. En mulighet er å ha et sybord, der maskinen er nedsenket. Men da får man ikke brukt maskinens friarm. Andre, sånn som meg, bruker et litt lavere bord for symaskinen. Mitt sybord har en høyde på 72 cm. Det finnes vel ingen fasit her, det viktigste er å slappe godt av i skuldrene og ryggen, og å lære å sy uten å løfte armer og skuldre mer enn nødvendig.

  SvarSlett