søndag 13. september 2015

Lag flotte rullesømmer med vanlig symaskin

Det følger gjerne med en god del syføtter når man kjøper en symaskin. Hvis du ikke vet hva de forskjellige føttene skal brukes til er bruksanvisningen et godt sted å begynne med. Dessverre er ikke alle bruksanvisninger til nytte. Ikke så rent sjeldent er det få illustrasjoner, og tekstene kan være vanskelige å forstå.

Hvis du ikke finner ut hva de forskjellige symaskinsføttene skal brukes til kan det hjelpe å ta en titt på Youtube. Her finnes det mange riktig gode filmsnutter  der det forklares hvordan forskjellige symaskinsføtter brukes. Gjør et søk med navnet/merke på din maskin, maskinnummer/maskinbetegnelse og skriv i tillegg symaskinsfot, sømlabb eller  presser foot. Du skriver altså for eksempel Husqvarna - Emerald 118 - presser foot. Det kommer nok opp mange forskjellige treff på søket, slik at du kanskje må se gjennom noen filmer til du har funnet en film med riktig fot.
I dette innlegget har jeg lyst å vise deg en av mine favorittføtter til  vanlige symaskiner. Foten har litt forskjellige navn, blant annet fot til rullesøm, faldefot og oppleggsfot. Foten har en spiral/snegle som ruller/folder en stoffkant to ganger. Foldene blir samtidig sydd fast med vanlig rettsøm eller en veldig smal sikksakk, og dette gir en riktig delikat oppleggskant. Foten fungerer best med tynne og middelstykke vevde stoffer uten stretch.

Hvis denne foten ikke fulgte med symaskinen din kan du kjøpe den hos en symaskinsforhandler. Dessverre er slikt ekstrautstyr ofte nokså dyr, og det kan lønne seg å ta en titt på Ebay. Der selges det symaskinsføtter til mange symaskinstyper til en pris på rundt 25 - 30 kr.


Slikt gjør du det:

  • Fold stoffkanten på langs og stryk, Fold en gang til og stryk igjen. Bredden til foldene til foldene bestemmes av foten din, og denne informasjonen står vanligvis på pakningen eller i bruksanvisningen. Hvis du er usikker må du prøve deg fram. Det vanligste er at foldene har en bredde på ca. 3 mm.
  • Legg stoffet under symaskinsfoten og sy noen sting for å feste trådene. Pass på at symaskinsnålen treffer foldekanten. Sy med vanlig rettsøm og en stinglengde på 2,5 - 3.
  •  Legge foldekanten inn på sporet til symaskinsfoten.
  • Fortsett å sy. Sy langsomt og pass på at stoffet blir dratt inn, og foldet, jevnt

  • Fest sømmen på slutten, og stryk kanten.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar